cutie de împachetat realitatea
sâmbătă, 17 septembrie 2011
Melcul taumaturg sau scurtă poveste despre începuturi
Lutul are o dinamică lentă. El mişună voluptos pe sub pământ sub formă de fluvii galbene. Radiografiile nerealizate niciodată pământului din preajma apelor ar atesta faptul că el, corpul lutului, e primul creator de land-art. Şi nu land-art vizibil doar la suprafaţă, ci în adâncime, tridimensional, ar spune specialiştii. Olarii sunt un fel de vânători blânzi care aleargă lutul cu lopeţile, îl hăituiesc adică, prin ascunzişurile malurilor ştiute numai de ei. Îl capturează în mreje ca pe nişte iele căutate şi dovedite şi-l lasă multă vreme la zăcut, ca după îngheţ şi dezgheţ să capete piele mai fină. Lutul prins e lasciv. Se mişcă greoi, la început e ca o uriaşă burtă de melc. De fapt el e un melc enorm, diluabil şi divizibil. Pentru că oricât l-ar curăţa, umezi, frământa şi împărţi olarii, pielea lui gălbui-grizată regenerează şi se reîntrupează în organisme vii-lente mai mici.
Eu personal am cunoscut Lutul faţă către faţă. El curge cu încetinitorul şi călătoreşte prin bătătură, se prelinge blazat printre degetele celor pe care îi simte neîndemânateci şi se cuibăreşte în podul palmei meşterilor ca într-un leagăn însufleţit şi comod. Cu dumnealor leagă mereu o relaţie tainică, pe care n-o s-o descopăr prea curând. Am sesizat-o doar, într-o singură clipă de privit, la un olar bătrân. În vreme ce mângâia toracele plastic al oalei, dându-i piele netedă neîncepută, ochii lui au slobozit o licărire neînţeleasă, adâncă, tulburătoare. Olarul bătrân se înţelege cu lutul ca şi cu o iubită. Ei au un limbaj străvechi în care încape o nemărginită dragoste, ca între suflete care s-au cunoscut multă vreme...
Cam asta pot să vă spun despre el. Ziua lui de naştere e atestată documentar în Cartea Facerii, atunci când Dumnezeu a despărţit pământul de ape.
Malul umed, neatins de vreo talpă cred că I-a fost bineplăcut în acea săptămână-de-necuprins-cu-mintea. Astfel încât El şi-a ales tocmai acest fragment din lumea proaspăt creată pentru a da formă primului om. A încuviinţat ca tehnică a artei Sale fâşia unde apele încă mai mângâiau uscatul, unde încă se împleteau. Un loc anume şi un moment exact în timp. Probabil că ar fi fost prea puţin pentru primul Autoportret din istorie să fie plăsmuit doar dintr-un singur element şi să poată fiinţa aleatoriu... având în vedere că avea să devină în curând Veşnicie din toate punctele de vedere.
Un lucru minunat pe care nu pot să-l spun decât prietenilor, în secret (pentru că e din cale-afară de jucăuş şi de necanonic), este convingerea mea că... slobozind suflare de viaţă peste Adam-cel-din-lut, o infimitate, o moleculă de suflu cald de la bunul Dumnezeu s-a scurs de pe gleznele şi tălpile omului pârguit ...şi în lutul pe care acesta stătea. De asta lutul de care vă vorbesc are mişcare în el, voinţă, frumuseţe şi nevoia permanentă de a se desăvârşi căutând îndârjit un meşter şi o suflare fierbinte. Olarii au înţeles asta din vorbele tactile şi din lacrimile uleioase ale lutului cu care implora neauzit şi i-au construit repede cuptoare, în care păstrează focul, ca amintire blândă a puterii dumnezeieşti. Şi lutul se bucură!
Ca orice lucru lăsat de Dumnezeu, mai ales la începuturi, fiinţa lutului e vindecătoare. Copii mici caută lutul din instinct, ştiu dinainte de existenţa lui. Pălmuţele şi tălpiţele lor sunt încredinţate că Dumnezeu a făurit ţărâna, simt nevoia apropierii de ea şi, chiar dacă locuiesc izolaţi la mare înălţime deasupra pământului, adică în rupta-de-real casă cu etaje, ei cercetează până o găsesc. Ei ştiu că adulţii ascund pământul de copii ca să nu se producă ceva hazliu numit mizerie, dar, odată descoperit în ghiveciul cu ficus, e atent şi savuros salvat, scos din temniţa de plastic, gustat şi înşirat într-o sensibilă expoziţie de land-art pe salubra gresie. Copilul de apartament are nevoie de lut ca să răsară în lume frumos şi sănătos.
Fără a fi medici, bunii mei prieteni m-au răpit din oraş ca să-mi arate, într-un loc cu case răsădite în ţărână, cum se joacă, se vindecă şi cresc copiii olarilor de odinioară de mână cu iubirea lor preistorică, regăsită de curând. La Piscu se mai găsesc încă frumosul olar bătrân, casa lui albă stropită cu stele gri în urma luptei cu capriciile lutului zemos, ferestrele păzite de crucea din inima sticlei, cuptorul şi, caturi-caturi de plăsmuiri gri-gălbui care aşteaptă flăcările şi coacerea.
Cei mari istorisesc şi aprind curiozitatea din curcubee de fotografii. Puii de ţăran tresar de cele ce aud despre lutul lor, de călătoriile şi peripeţiile acestuia în lumea largă, unde ei încă n-au ajuns. Transferul de colindare de lume se face repede, copiii care se înţeleg cu lutul prin atingere nu trebuie decât să-l frământe cu picioarele. Dans, bucurie şi victorie. Asimilează prin tălpi şi prin palme toate poveştile auzite ori tipărite în cărţi şi petrecute departe. Lutul care trăieşte şi umblă galben pe sub tot Pământul şi pe sub mare îi împărtăşeşte tainic şi tăcut cu toată ştiinţa care le trebuie. Trebuie doar să înceapă să se urce în spinarea lui acoperită cu piele de melc.
Am această încredinţare pentru că i-am văzut apoi spiralând şerpişori şi netezindu-i ca nu cumva să piardă vasul zămislit apă după ardere, aşa cum făceau şi moşii lor, înainte să li se descopere fascinanta rotire din pedale. I-am urmărit zgâriind cu rana cuiului desene pe spatele străchinilor. Arând cu plugul unui pieptene plete vălurite în creştetul ulcioarelor. Baletând cu pensula şi parfumând cu culoare pieptul oalelor menite să ţină lapte. Stăpânind ca pe mânji bulgării robuşti şi rebeli, supuşi de viteza roţii olarului.
Să lucreze... să se întâlnească, de fapt... să comunice, să se iubească, să trăiască de mână cu lutul nu e... bine. E esenţial. E hotărâtor.
Doctorii spun că e bine. Eu, unul din cei ce au întâlnit lutul faţă către faţă de când am mers de-a buşilea, unul din cei ce, timid, în adolescenţă, l-am atins tremurând cu degetele, sub privirile indiscrete ale unui mentor artist, unul din cei ce pe ascuns îşi cufundă şi astăzi mâinile împecabil îngrijite de orăşean în dospinda burtă de melc de pe prispa amintirilor mele, mărturisesc doar prietenilor, în secret că e... de nepovestit. E ca lucrurile lăsate printre primele de Dumnezeu. Taumaturgic şi cu neputinţă de tradus în vorbe.
miercuri, 25 mai 2011
ASCII ART
A fost scrisa odata o uriasa Carte-castel
Din care a cazut pe Pamant o pagina.
Din ea, intr-o buna zi s-a ivit
O frumoasa Printesa-poezie
Din care a coborat un Cuvant.
Iar acest ultim fenomen,
Incredibil si singur si viu
A primit de la oameni, precum o fiinta,
Un nume, care este Navidad.
De atunci, am primit buna veste ca
Unicul are voie sa se replice
Si, deci, oricarei frumoase din litere
I se ingaduie a redeveni Printesa
In timpul secundelor cat poate
Slobozi neexplicate inca, cuvinte noi
Printre noi.
sâmbătă, 21 mai 2011
lack of love
miercuri, 23 martie 2011
Standing water text
First common familiar thing
Everybody notices about unicorns
Is that they are, basically, horses,
Ones extremely hard to touch,
Taking always their own decisions,
Owners of an obvius, restful beauty,
Strong, majestic and courageous,
Even hunted, they don’t loose.
Their serene eyes are designed that way
That the tears are not to cry.
Curious beings, they can approach sometimes
And, so kindly, you may even get kissed.
But it will be only on your drift hair,
Forehead, at most,
That is the only part of yourself
That an imposing horse can reach.
Unicorns do not have, necessarily, wings,
But they are experts in fixing that.
All their life, they take care to be loved
By so many different individualities,
So, when it will be the time to fly
Or to find the main gate in the sky,
They will wait catching up strings of trust
That they used to tie to the others, in the past.
Looking like being bound to a thousand kites of love!
So, the last thing: the mirror. They never had one.
They need you to lead to a clear standing water,
The only way to explain what exactly are them.
If one of those wonders will seem surprised
Seeing his image, below, in the pond,
You’ll know you’re the first one
That made him realize he’s an Unicorn.
The unkiss
How great it will sound
Could you please
Hug my name
With your voice
Once again?
Hearing it,
I’ll consider
That moment
My very first time.
joi, 17 martie 2011
You in the air
Having your hand in mine,
I feel dainty,
It’s like in the childhood,
Receiving a beautiful kite.
I'm so happy, looking up,
That the person
Who holds the thin string today
It’s right me!
I discovered that
I’m here not to keep you tight,
Not to give you directions,
But to release the thread
As much as you need
To get high.
And to run tireless in the fields
Taking care for you, not to crumble.
That way, my dear kite,
The “fall” in love
Should become
A Rise in love.
miercuri, 16 martie 2011
Dear blue tree
joi, 10 martie 2011
Shhhh
It hurts.
I whisper it
As load as I can,
But nobody hear.
Hey, look!
This snake
Has been so bad
With me!
Let it be,
It opens in your pain,
In your body,
In your mind,
Little by little,
The door
For Me
To came in.
miercuri, 2 martie 2011
Beautiful couple
miercuri, 16 februarie 2011
Cradle word
Every construction
luni, 14 februarie 2011
Spam love
That it’s so cold throughout
That you need to cover,
But, shivering, you discover
Like an enormous, unwinged,
Amazing, strong bird
Who only can run…
That have taken your arms,
Being in trouble of hugging myself
In the middle of a stormy afternoon.
Anywhere, one morning,
Let know that
It’s me the one who needs you so
To stay nearest,
Quiet and still, stealing time from you
Until each tear were shared.
With so many blue-singing-fruits around
That the heaven-trees and their angels
Could become enviously,
The one who invented them, making collages
By cutting special paper-dreams I got
And sadly adorning you with, in your sleep.
It’s not so bad to spread
Undesired beautiful feelings
Or care that nobody is interested in…
Actually, I can say this is the point!”,
Said to me the greatest spam-lover ever,
The Christ Himself.
Who
I’m in a long splendid trip
To find the beautiful places
I used to see you
Long time ago.
That green long grass is singing,
That big blue bird is growing over the field.
I’m alone,
But happy to reach there.
I’m holding tight my own hand
And push myself to smile brightly.
I only have a short question.
Who are you?
sâmbătă, 12 februarie 2011
Let's see...
miercuri, 2 februarie 2011
Dor de Gabrielle
Mi-am amintit de o temă de scenografie a copiilor mei de la grădi: cum se poate inventa
din foi de poezie o aripă... Răspunsul a fost în limba japoneză, desigur.
Iar în încercarea (ratată şi incompletă) de film pot să vă prezint o persoană deosebită,
care joacă aici într-o piesă de pantomimă, creată special pentru ea, pentru că nu
vorbeşte. Nu vorbeşte de supărare.
La festivalul de teatru şi origami al A.C.T.O.R. de anul acesta a trebuit ca fiecare
concurent să prezinte ceva în legătură cu o floare. Subiectul general era "Florigami".
Alegerea noastră a fost floarea esenţială a umanităţii. Crinul din Rai. Cel pe care încă
îl caut, alături de nişte prieteni secreţi.
Despre puiul meu şi despre aripile sale de hârtie o să vă mai povestesc. Deocamdată
vă fac cunoştinţă. Se numeşte Gabi şi este un înger.